Last van rugpijn? Drie tips die kunnen helpen!

Rugpijn is een kwaal van alle tijden voor zowel jong als oud. Het kan aardig storend zijn en je belemmeren bij dagelijkse bezigheden. Zo word je fysiek beperkt en heb je door de pijn wellicht moeite om je te concentreren. Dit kan als erg vervelend worden ervaren, mede omdat je niet altijd weet waar de rugklachten precies vandaan komen. Hieronder drie effectieve tips om van je rugklachten af te komen.

Zorg dat je voldoende beweegt

voldoende beweging rugpijnOok al is het niet altijd even duidelijk waar de klachten vandaan komen, het staat in ieder geval vast dat beweging de pijn aanzienlijk kan verminderen. Het is dus niet verstandig om door de rugpijn de hele dag in een stoel of in bed te blijven hangen. Wanneer je beweging vermijdt, kan de rugpijn verergeren, dit is onwenselijk. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je je pijngrens niet overschrijdt bij het bewegen. Beweeg dus voor zover je pijngrens dit toelaat en bouw het bewegen rustig op.

Wanneer je voldoende beweegt zal je wellicht merken dat je pijngrens steeds hoger wordt en je rug daarmee steeds meer toelaat. Een vorm van bewegen dat aantoonbaar goed is voor je rug, is zwemmen (op de rug). Uiteraard kun je ook altijd een rondje gaan wandelen of fietsen. Elke vorm van beweging is goed. Merk je dat beweging niet veel effect heeft op de rugpijn, dan kan je specifieke oefeningen doen die de rugpijn zouden moeten verminderen.

Draag een rugband om je te ondersteunen

rugpijnEen rugband kan een prettige uitkomst zijn die je rugpijn kan verminderen.

Een dergelijke rugband verlicht de belasting op je rug, waardoor de pijn vrij snel zal afnemen. Ook biedt het wat extra steun, dit kan als prettig worden ervaren. Het geeft net wat meer zelfvertrouwen bij verschillende dagelijkse bezigheden. Je zult merken dat je minder met je rug bezig hoeft te zijn.

Het gebruiken van een rugband is hoe dan ook geen slecht idee, je kunt het namelijk ook preventief inzetten. Dit kan bijvoorbeeld op je werk, maar ook tijdens het sporten. Meer info over de voordelen en de nadelen van een ondersteunende rugband kan je hier vinden.

Zorg voor gezonde voeding

Dat gezond eten een aanrader is, behoeft amper uitleg. Ook je rug is gebaat bij gezonde voeding. Wanneer je bijvoorbeeld overgewicht hebt, heeft je rug het zwaar te verdragen door de verhoogde belasting. Gezond eten betekent gevarieerd eten. Het liefst probeer je ongezonde producten links te laten liggen. Ongezonde producten bevatten vaak veel suikers en ongezonde vetten.

Als je last hebt van overgewicht en je graag wil afvallen om de belasting van je rug te verlagen, dien je net wat minder calorieën in te nemen dan dat je dagelijks nodig hebt – maar overweeg toch ook een meer holistische manier van gezond vermageren. Het is altijd belangrijk om gezond af te vallen en jezelf dus niet een te zwaar dieet op te leggen. Vergeet ook niet om op een dag voldoende water te drinken, de tussenwervelschijven van je rug bestaan immers voor een groot deel uit water.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

  1. Mijn moeder heeft af en toe last van haar rug. Ik wist niet dat er rugbanden bestaan die kunnen helpen. Misschien is dit voor haar ook een optie. Ik zal haar aanraden om binnenkort naar een fysiotherapeut te gaan, misschien kan een specialist ook advies geven over een rugband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *