Ametrien: introductie tot deze prachtige edelsteen

Transparant, tweekleurig kwarts met de kleuren van zowel amethist als citrien in dezelfde edelsteen wordt ametrien of amethist-citrien genoemd. De contrasterende kleuren geven het een intrigerend uiterlijk. Fijn ametrien toont midden donker tot matig sterk oranje en levendig tot sterk paars of violetisj paars. Grotere edelstenen, meestal die van meer dan 5 karaat, vertonen meestal de meest intens verzadigde tinten. Dealers zoeken naar een aantrekkelijke half-en-half-verdeling van elke kleur, met een scherpe grens tussen de twee kleuren in het midden van de ouderwetse edelsteen.

ametrien edelsteenAmetrien wordt vaak gesneden als een rechthoekige step-cut omdat die stijl mooi het tweekleurige effect weergeeft. Cutters proberen beide kleuren gelijk te benadrukken. Cutters modelleren ametrines soms als gemengde sneden of briljante sneden en gebruiken interne reflecties om de amethist- en citrienkleuren te mengen. Ametrien is ook populair in vrije vorm of in fantasiesneden. Er is maar één commerciële bron van natuurlijke ametrine: een afzetting in Oost-Bolivia, dicht bij de Braziliaanse grens. Volgens de legende ontdekte een Spaanse conquistador de locatie in de jaren 1600, maar het was meer dan drie eeuwen lang verloren gegaan. Ametrien begon in de jaren zeventig weer op de markt te verschijnen. De mijn, de Anahi, produceert ook natuurlijke amethist en citrien.

Het mijngebied is afgelegen. Reizen van en naar de mijn is beperkt tot een vlucht in een klein vliegtuig of via een combinatie van wegen en boten. Sommige voorraden en personeel reizen per vliegtuig van en naar de mijn. Voorraden en mijnproductie gaan per boot. Het is niet moeilijk voor te stellen waarom de locatie van de mijn eeuwenlang verloren is gegaan.

Over Ametrien – Geschiedenis en inleiding

Ametrien is een macrokristallijne kwarts met verschillende kleurzones. Het wordt ook wel trystine genoemd en is een natuurlijke tweekleurige combinatie van amethist en citrien. Kleurbandcombinaties in ametrine kunnen variëren van bleekviolet tot dieppaars en van bleekgeel tot goudbruin. De kleurensplitsing van Ametrien is nogal abrupt en is geen vloeiende mix van kleuren. Zowel de violette als de gele kleuren in ametrine zijn afkomstig van sporen van ijzer. Het enige verschil tussen amethist, citrien en ametrine is het gehalte aan geoxideerde ijzerverontreinigingen in de zichtbare kleurzonebanden. Alle drie de edelstenen krijgen hun kleur van ijzer en alle drie de varianten hebben een chemische samenstelling van siliciumdioxide.

Er zijn maar weinig van nature voorkomende gele edelstenen, waaronder diamant, saffier, toermalijn en chrysoberyl. De meeste komen echter meestal voor met meer groenachtige tinten. Beryl en topaas komen voor met een gouden kleur. Gouden topaas staat bekend als ‘keizerlijke topaas’ en gouden beryl staat bekend als ‘heliodor’. Hoewel amethist zeer overvloedig is, is natuurlijk citrien aanzienlijk zeldzaam en aangezien citrien zeldzaam is, zijn afzettingen van natuurlijk ametrine zeer beperkt. De meest wenselijke ametrinestenen zijn die met een gelijkmatige 50/50 kleurverdeling.

Ametrien identificeren

Ametrien wordt geleverd in gele en paarse banden. Het is gemakkelijk te herkennen aan zijn unieke bicoloring. Omdat het een beperkt kleurbereik heeft, is het gemakkelijk te onderscheiden van andere tweekleurige stenen. Ametrinekleuren bereiken doorgaans slechts een gemiddeld niveau van kleurverzadiging, wat betekent dat de meeste ametrien-exemplaren niet erg levendig of intens zijn. Sommige synthetische of in het laboratorium gekweekte ametrien kan extreem heldere, levendige en intense kleuren hebben en aangezien dit niet normaal is voor ametrien moet de authenticiteit van dergelijke stenen in twijfel worden getrokken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

  1. WAW!!!! Wat een prachtige steen!!! OMG, nu wil ik stenen gaan kopen Marilyn, wat doe je me aan! 😀 😀

  2. Pingback:Hoe kan je edelstenen gebruiken in je meditatie? - Marilynonline.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *