Al duizenden jaren worden perioden van vasten toegepast in diverse culturen. Soms uit pure noodzaak (als er geen voldoende voedsel is), maar ook vanuit religieuze of andere overtuigingen. Zoals de overtuiging dat met vasten lichaam en geest worden gezuiverd. Het lichaam krijgt de tijd om afvalstoffen op te ruimen. Intermittent fasting, oftewel intermittent vasten, is een populaire trend die overgewaaid is uit Amerika. Het gaat om tijdsgebonden vasten, of onderbroken vasten. Is het gezond en werkt het echt?
Intermittent vasten, wat is het?
Het gaat er bij deze vorm van vasten om dat je telkens korte perioden vast. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijv. een hele dag vasten, alleen een maaltijd overslaan, om de dag vasten, of alleen op bepaalde dagen van de week, zoals doordeweeks wel en in het weekend niet. In de meeste gevallen gaat het er echter om dat je alleen eet binnen een bepaald aantal uren. Zo kun je ervoor kiezen om alleen te eten tussen 12:00 en 18:00, of 10:00 en 19:00, het is net waar je jezelf het prettigst bij voelt.
Het idee hierachter is, dat je lichaam rust nodig heeft om te herstellen en overschakelt van koolhydraatverbranding naar vetverbranding, wanneer je langer vast. Ook breng je in principe het aantal calorieën omlaag, omdat je binnen een kortere, afgebakende tijd eet. Al hangt dit uiteraard wel nog steeds af van wat je tot je neemt. Intermittent vasten is geen dieet, schrijft geen bepaalde voeding voor, het is daarentegen niet de bedoeling dat je helemaal los kunt gaan op de eetmomenten. Gezond, matig en gevarieerd eten heeft altijd de voorkeur. Evenals voldoende bewegen.
Veelgebruikte methode: 16/8
Hierbij hanteer je de regel: 16 uur vasten, 8 uur eten. Je kunt deze duur eventueel langzaam opbouwen door eerst iedere dag iets later te beginnen met ontbijten en ’s avonds steeds iets eerder te stoppen met eten. Deze methode is voor de meeste mensen redelijk makkelijk vol te houden en om deze reden populair.
Val je ermee af?
Je lichaam geeft insuline af om eten te verwerken. Wanneer je de hele dag door eet, is je lichaam daar voortdurend mee bezig. Door intermittent fasting toe te passen krijgt je lichaam de nodige tijd voor herstel en balans. Je kunt er zeker mee afvallen, vooral als je kiest voor gezonde voeding op de eetmomenten.
De voordelen:
Je lichaam went eraan en het geeft een goed gevoel! Je kunt gewicht verliezen en uiteindelijk zal het hongergevoel afnemen (al zal dit in het begin eerder het tegenovergestelde zijn). Je slaapt beter, wanneer je ’s avonds niets meer eet en je lichaam (en de stofwisseling) rust gunt. Het bevordert de algehele gezondheid en levensduur. Cellen zullen zich beter herstellen. Je lichaam steunt minder op suiker en verbrandt meer vet. Je hormoonhuishouding en insulinegevoeligheid kunnen op positieve wijze worden verbeterd.
Het heeft dus beslist een gezond effect om intermittent vasten toe te passen in je leven en het werkt echt.