Wat is het verschil tussen Arabica en Robusto koffiebonen?

Koffiebonen zijn er in vele soorten en smaken. In totaal zijn er meer dan 60 verschillende soorten. Twee van al die soorten zijn aangemerkt als geschikt om te drinken, dit zijn de Arabica en Robusta bonen. Robusta is krachtiger en wat meer bitter van smaak, en bevat meer cafeïne. Een Arabica koffieboon is weer heel anders. De Arabica koffieboon is de meest gedronken koffie ter wereld. Op dit moment bestaat zo’n 70 procent van de koffiemarkt uit Arabica, de overige 30 procent bestaat uit Robusta. Hieronder lees je er alles over.

Arabica en Robusto koffiebonen

De herkomst van beide bonen

De meest gedronken koffie soort ter wereld is de Arabica koffie. Deze komt van de koffieplant coffea arabica. Deze plant groeit tot maar liefst 1500 meter hoogte, met een minimale hoogte van 600 meter. De Arabica planten groeien in gebieden rond de evenaar die wat hoger liggen, zoals in Midden- en Zuid-Amerika. Robusta bonen daarentegen komen van planten die lager groeien, waardoor ze ook beter tegen hitte en droogte kunnen. Deze groeien ook rond de evenaar maar dan in lager gelegen streken, zoals in Zuidoost Azië. Meer details over de verschillende soorten koffiebonen kan je hier terugvinden bij Koffieblog Kfee; als je écht de ins-en-outs wil kennen.

gebrande koffiebonenDe smaak van Arabica en Robusta

Arabica bonen zijn zacht aromatisch met vaak zoete tonen. De meeste mensen ervaren dit als een zoete of zure koffie. 100 procent Arabica koffie wordt door veel mensen gezien als lekker en verfijnd. Robusta bonen zijn dus meer stevig, krachtig en bitterder. Dit levert voor koffie op met hinten naar graan en hout.

Honderd procent Robusta koffie komt bijna niet voor, dit is voor veel mensen te bitter en eenzijdig. Wel worden Robusta bonen gebruikt om te mixen met andere bonen, zodat er meer pit en bitterheid in de koffie komt.

De cafeïne

Het aandeel cafeïne in beide bonen verschilt ook sterk. Een koffieplant maakt cafeïne als bescherming tegen ziektes en parasieten. De Robusta boon groeit lagen en heeft daardoor meer kans op ziektes en parasieten, waardoor deze bonen meer cafeïne bevatten. De Arabica bonen hebben veel minder cafeïne nodig als bescherming. Dit zie je dan ook terug in de hoeveelheid cafeïne in koffie. Hoe groter het aandeel van Robusta bonen in je koffie, hoe meer cafeïne.

koffiebonen soortenWelke boon kies jij?

Welke koffie jij drinkt is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke smaak. Ook kun je prima afwisselen tussen de koffie’s en speelt ook het moment een rol. Misschien wil je in de ochtend graag een sterk kopje koffie en in de middag een wat lichtere variant, of juist andersom. Als je houdt van een zacht, verfijnd en meer zoete koffie kun je het beste kiezen voor een koffie met een hoog percentage Arabica.

Als je meer houdt van krachtig en intens is een melange met Robusta een goede optie. De Robusta koffiebonen zorgen in zo’n melange voor een mooie cremelaag, wat komt door het gehalte vet in deze bonen. Daarnaast geven ze dus net dat beetje extra cafeïne. Je hebt allerlei verschillende soorten melanges en koffie. De bonen zijn natuurlijk niet het enige verschil. Ook de manier van branden, bereiden en andere zaken spelen een rol. Daardoor heb je ontzettend veel verschillende soorten koffie op de wereld.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *